Het Laatste Nieuws over Geld Lenen vind je bij Kredietconcurrent

Hypotheek verhogen of een lening afsluiten?

De hypotheekrente gaat met grote stappen omhoog. Binnen enkele maanden is de hypotheekrente heel fors opgelopen. Van laag in de 1% naar meer dan 3% op jaarbasis.
De rente op persoonlijke lening is ook gestegen, maar slechts enkele tienden. Hierdoor zijn de hypotheekrente en de rente voor de persoonlijke lening snel veel dichter bij elkaar gekomen. Als je wilt verbouwen, wat is dan verstandig? Je hypotheek verhogen of een lening afsluiten? Gelukkig kunnen we dit natuurlijk eenvoudig berekenen. Kredietconcurrent.nl is onderdeel van Financieel Fit. Bij Financieel Fit verstrekken we niet alleen leningen, maar ook hypotheken en verzekeringen. Wij kunnen eenvoudig voor je nagaan wat in jouw situatie de beste oplossing is. Een hypotheek verhogen of een lening afsluiten. Om je een goed beeld te geven zullen we in ieder geval de verschillen voor je op een rij zetten. Geld lenen voor een verbouwing, doe het in ieder geval verstandig.

Verschil tussen hypotheek verhogen en een lening afsluiten

Er zijn een aantal grote verschillen tussen het hypotheek verhogen en een lening afsluiten. Onderstaand kan je rekening mee houden als je een hypotheek gaat afsluiten.

 • Afsluitkosten voor advies met betrekking tot de hypotheek
 • Notariskosten en kosten voor een taxatie
 • Geld niet altijd vrij besteedbaar, bouwdepot etc.
 • Beperkt boetevrij extra inlossen
 • Gemiddeld traject van aanvraag tot het geld beschikbaar is tot 6 weken

Bij een persoonlijke lening kan je rekening houden met het volgende:

 • Geen afsluitkosten
 • Geld vrij besteedbaar, je kunt zelf bepalen waar je het aan uit geeft
 • Boetevrij inlossen van je lening
 • Gemiddeld binnen 48 uur geld op je rekening

In het verleden is het nagenoeg altijd zo geweest dat de rente op de hypotheek veel lager is geweest dan de rente op de persoonlijke lening of een doorlopend krediet. In het renteoverzicht van DNB (De Nederlandse Bank) is goed te zien hoe de historische rente zich heeft ontwikkeld.

Om het duidelijk te maken even een rekenvoorbeeld

Stel, je wilt 25.000 euro voor verbouwing:

 • Kosten voor Advies, bemiddeling, taxatie en notaris 3.500 euro.
 • Totaal 28.500 euro.
 • Benodigde hypotheek 28.500 euro
 • Rente 3,06% (stand op 15-6, 10 jaar vast 80% LTV)
 • Looptijd 120 maanden
 • Maandtermijn 275 Euro
 • Totale kosten 33.000 Euro

Persoonlijke Lening:

 • Benodigde persoonlijke lening 25.000 euro
 • Rente 4,3% (stand 15-6, 10 jaar rentevast LTV niet relevant voor rente)
 • Looptijd 120 maanden
 • Maandtermijn 256 Euro
 • Totale kosten 30.720 Euro.

Je voordeel is dus maar liefst 2.280 EURO! En door de stijgende hypotheekrente loopt dit eigenlijk alleen nog maar verder op. Wil je weten wat voor jou de meest voordelige oplossing is? Laat het dan voor je berekenen. Een berekening laten maken is natuurlijk te allen tijde kosteloos en vrijblijvend.

Geld lenen zonder BKR toetsing wordt lastiger

Geld lenen zonder BKR toetsing wordt lastiger. Even voor alle duidelijkheid, er wordt bij iedere lening die via Kredietconcurrent bemiddeld wordt een toetsing en registratie gedaan bij het BKR. Het verschil is alleen dat sommige banken je nog kunnen helpen, ook al heb je een negatieve BKR registratie. Het nadeel is alleen dat het aantal banken dat je kan helpen op dit moment aan het afnemen is.
De maatschappij die het beste is geweest in het geld lenen zonder BKR toetsing trekt zich op dit onderdeel terug uit de markt.
Het is voor hen niet lonend om dit te blijven doen. Je kon bij deze bank geld lenen, zelfs als je een lening met negatieve registratie zou hebben die ingelost is. Mits de lening maar langer dan 1 jaar terug was ingelost. Dit was uniek en vernieuwend.
Helaas is dit nu niet meer het geval. Het is welhaast onmogelijk geworden om een financiering te krijgen als je een negatieve BKR registratie hebt.
Hier zijn nog een zeer beperkt aantal uitzonderingen op die het nog mogelijk maken om geld te lenen als je een negatieve BKR registratie hebt.

Wat is er veranderd

Op het moment van schrijven zou je denken dat het aan de “zware economische tijden” ligt. Toch is dit niet het geval.
Bij deze dossiers wordt er nog meer tijd gestoken in het beoordelen van het dossier. Hierdoor werden veel dossiers afgewezen. Omdat de reguliere vaanvragen toenamen is besloten om te stoppen met de beoordeling van de veel arbeidsintensievere dossiers van de aanvragers met een negatieve BKR registratie. Er is teveel aanbod van leningaanvragen, waardoor door de bank gekozen wordt voor het “snelle geld” en minder gekozen wordt voor het intensieve traject.

Wat zijn de oplossingen?

Het is lastig om daar iets van te zeggen. De markt loopt aardig vast en op korte termijn zien we geen grote veranderingen hierin. We verwachten dat geld lenen zonder bkr toesting de komende tijd lastig gaat blijven. Het enige positieve punt dat we wel zien is dat banken, onder druk van de AFM, steeds meer zullen gaan helpen om hun klanten uit de problemen te houden. Als je dus vast loopt met je lening, zullen de banken je eerder te hulp gaan schieten.
De verwachting is niet dat er op korte termijn commerciële partijen in het “gat” van de kredieten met negatieve BKR registratie zullen duiken.

Lening aanvragen voor een Badkamer

Is jouw badkamer toe aan verandering? En ben jij er ook klaar voor om je badkamer te veranderen, maar laat het budget het nu niet toe? Dan kan een lening aanvraag voor jou een goede oplossing zijn. De afgelopen jaren was het misschien voordeliger om je hypotheek te verhogen, sinds het snel stijgen van de rente is een persoonlijke lening aanvragen echter weer een stuk voordeliger geworden ten opzichte van het verhogen van je hypotheek.
Het is niet nodig om nog maanden of jaren tegen je oude badkamer aan te kijken. Een lening aanvragen voor een badkamer kan je bij Kredietconcurrent binnen 10 minuten doen. Anders dan bij een hypotheek is de lening meestal binnen 48 uur geregeld. Het is dus niet alleen goedkoop geld lenen, het is ook nog eens snel geld lenen.

Hypotheek verhogen of lening aanvragen voor een badkamer

Als je twijfelt tussen het verhogen van je hypotheek of het aanvragen van een lening, dan helpen we je graag met wat overwegingen.
Enkele maanden geleden was de hypotheekrente nog historisch laag. Geld lenen voor een badkamer was ook toen al overigens voordeliger in de vorm van een persoonlijke lening, de reden? De bijkomende kosten. Als je de hypotheek wilt verhogen moet je rekening houden met een aantal bijkomende kosten.
Je kunt hierbij denken aan de kosten voor je hypotheekadviseur, het laten maken van een taxatierapport en de notariskosten.
Deze kosten kunnen gezamenlijk eenvoudig oplopen tot een bedrag boven de € 4.000,00. Stel dat je voor de verbouwing van je badkamer € 20.000 nodig hebt, dan moet je jouw hypotheek dus al verhogen met € 24.000,00. Hier moet je dan natuurlijk ook rente en aflossing over betalen. Als je dit in 120 maanden aflost moet je in totaliteit meer dan € 28.000 terugbetalen.
Met een krediet ben je dan veel voordeliger uit. Het verschil is een leuke tweedehands auto. Misschien niet een hele betrouwbare, maar toch. Het is een auto van …. € 4.000,00. Veel geld dus.
Een krediet van € 20.000,00 heeft geen verdere bijkomende kosten. Je moet natuurlijk wel rente betalen. Als we alles terugrekenen betaal je aan rente een bedrag van € 4.217,00. Je bespaart met een krediet dus meer dan € 3.800,00.

Naast prijs ook nog eens extra snelheid

Naast het gegeven dat een hypotheek duurder is kan je ook nog rekening houden met een veel langere doorlooptijd. Het van A tot en met Z rond krijgen van je hypotheek kan 6 weken of soms nog wel langer duren. Bij een krediet is dit anders. Een krediet regel je veelal binnen 48 uur.
Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is duurder? Een krediet of een hypotheek?

De rente stijgt, en snel ook. De hypotheekrente is jarenlang ver onder de rente van de persoonlijke leningen geweest. Door de snelle rentestijging begint dit echter snel anders te worden. Geld lenen wordt duurder. De duurste 10 jaar vaste hypotheekrente is inmiddels net zo hoog als de laagste kredietrente. In beide gevallen is de rente 3,8%.
Bij het afsluiten van een lening of een hypotheek zijn er natuurlijk wel belangrijke verschillen.
Het afsluiten van een krediet kan binnen enkele dagen geregeld zijn. Het afsluiten van een hypotheek duurt enkele weken, over het algemeen moet je bij een hypotheek rekening houden met een periode van rond de 6 weken.

Krediet of een hypotheek

We houden het natuurlijk graag overzichtelijk voor je. Daarom even overzichtelijk op een rij:

 • Geen kosten bij het afsluiten van een krediet
 • Lagere rente bij een hypotheek
 • Geen taxatierapport nodig bij een krediet
 • Een krediet is binnen enkele dagen geregeld, een hypotheek duurt gemiddeld 6 weken
 • Een hypotheek kan je afsluiten met een langere looptijd

Wat voor jou verstandig is, is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Wil je het laagste maandtermijn? Dan zal je waarschijnlijk snel kiezen voor een hypotheek omdat je deze op een looptijd tot 30 jaar kunt afsluiten. Nadeel is dan alleen dat de totale kosten van je lening veel hoger zullen zijn. Zo moet je bij een hypotheek afsluitkosten betalen. Deze zijn gemiddeld rond de € 2.200,00.
Daarnaast worden er veelal taxatiekosten en notariskosten in rekening gebracht. Hierdoor kan het zo zijn dat je in totaal maar liefst € 5.000 Euro extra aan kosten maakt voor een lening van bijvoorbeeld € 35.000,00.
Als je dezelfde € 35.000,00 zou lenen in een persoonlijke lening met een looptijd van 120 maanden dan betaal je in totaliteit, inclusief de rente over de gehele looptijd, op dit moment € 7.380,00. Je bent in dit geval met een persoonlijke lening dus duizenden Euro’s voordeliger uit.

Verschil tussen krediet en hypotheek

Ondanks het gegeven dat een persoonlijke lening, zeker bij kleinere bedragen, veelal goedkoper is dan een hypotheek, wordt er toch vaak gekozen voor een hypotheek. Waarom? Omdat een lening toch altijd een beetje een “vies” product is, op feestjes hoor je niemand praten over de lening. Maar wel over de lage hypotheekrente.

Rentestijging bij consumptief krediet

De rentes voor consumptieve kredieten worden verhoogd, iets wat eigenlijk niet uit kon blijven na alle verhogingen in de hypotheekrentes. Het is nu helaas ook de beurt aan de kredietrentes. Per 1 april (helaas geen grapje) verhoogd ook de aanbieder die de rentes het langs laag heeft kunnen houden, Defam, de rente. Vanaf 1 april wordt geld lenen weer een stukje duurder. De rentestijging op het consumptief krediet hadden we helaas al even aan zien komen en vanuit kredietconcurrent verwachten we dat het niet de laatste renteverhoging zal zijn de aankomende periode helaas.Door de onzekere situatie in de wereld is de kans groot dat er nog verschillende renteverhogingen kunnen volgen.
Gelukkig zijn er de afgelopen jaren voornamelijk kredieten afgesloten met een vaste rente. De persoonlijke lening.

Verschil tussen renteverhoging bij Kredieten en hypotheken

Wat altijd opvallend is om te zien is het grote verschil tussen de renteverhogingen bij kredieten en hypotheken.
Bij hypotheken zie je kleine tussentijdse verhogingen, verhogingen met 0,01% zijn geen uitzonderingen. Een verhoging van 0,1% in één keer is echt een enorme stap.
Bij consumptief krediet is dit anders. Renteverhogingen worden met grotere stappen gedaan. Een renteverhoging van 0,1% zien we haast niet. Ook dit keer is de renteverhoging direct weer een verhoging met 0,2%. De laagste rente gaat daarmee direct van 3,3% naar 3,5%.
Omdat de leenbedragen bij kredieten veel lager zijn dan bij hypotheken blijven de gevolgen gelukkig wel beperkt.

Een rekenvoorbeeld

Om te laten zien wat de verschillen zijn maken we gelijk even een rekenvoorbeeld.
Tot en met vandaag is het mogelijk om een lening af te sluiten tegen de lage rente vna 3,3%. In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van een relatief hoog leenbedrag van € 50.000 en een looptijd van 120 maanden (10 jaar).
In totaal betaal je bij een rente van 3,3% € 58.635,00 terug over de volledige looptijd van 10 jaar. Een bedrag van € 8.635,00 aan rente.
Bij een rente van 3,5% betaal je over dezelfde lening van € 50.000 een bedrag van € 59.177,28. Een verschil van € 542,28 over een looptijd van 10 jaar. Gemiddeld over de hele looptijd € 4,52 per maand.
Natuurlijk is het fijn om minder te betalen, maar zoals je in dit voorbeeld kunt zien is het verschil, zelfs bij een groot leenbedrag, niet enorm.

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen

Maandelijks betaal je een bedrag aan je hypotheek en als je daarnaast één of meerdere persoonlijke leningen hebt of andere kredieten, betaal je daar een bedrag per maand aan. Is het dan altijd verstandig om alles samen te voegen in je hypotheek? Of zijn er zaken waar je rekening mee moet houden waardoor je misschien wel duurder uit bent als je jouw persoonlijke lening en hypotheek gaat samenvoegen?
Natuurlijk is het laatste het geval. ALs je jouw persoonlijke lening en hypotheek gaat samenvoegen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het met de fiscaliteiten? Blijft je hypotheekrente wel fiscaal aftrekbaar of in ieder geval gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar? Allemaal vragen waar je eenvoudig, en misschien nog wel belangrijker, gratis een antwoord op kunt krijgen.

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen? Laat het gratis berekenen!

Je hoort het nog regelmatig voorbij komen:”niets in het leven is gratis”. Hoe blij kan je dan zijn als je kunt vertellen dat er nog wél iets gratis is. Je kunt namelijk helemaal gratis laten berekenen of het voor jou voordelig is om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen. De hypotheekadviseurkan kostenloos en vrijblijvend een berekening voor je maken om na te gaan of er voor jou voordeel te halen is en zo ja hoeveel voordeel dit is.
Het fijne is dat het bepalen van het voor of nadeel bij het oversluiten van je hypotheek helemaal niet lastig is.
Eigenlijk is het voor de meeste hypotheekadviseurs een eenvoudige rekensom die snel te maken is. Kijk naar de totale kosten en je ziet direct hoe groot jouw voordeel kan zijn.

Extra kosten

Als je jouw persoonlijke lening en de hypotheek gaat samenvoegen betaal je extra kosten.
Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de werkzaamheden die gedaan moeten gaan worden. In de meeste gevallen moet je in ieder geval rekening houden met taxatiekosten voor je woning, notariskosten en de kosten voor je financiële advies. Als je ook je eerste hypotheek oversluit is de kans groot dat je ook nog boeterente zult moeten betalen over je hypotheek. Uiteraard kan je hypotheekadviseur je hier veel meer over vertellen.

Geld lenen met een WW uitkering

Lang is het niet mogelijk geweest, geld lenen met een WW uitkering. De reden die hierbij altijd werd aangegeven is dat geld lenen met een WW uitkering niet mogelijk is, omdat het een tijdelijke uitkering is.
Hier hebben we iets op gevonden. Iets waardoor het nu wél mogelijk is om een lening af te sluiten, ook als je een WW uitkering hebt. Eindelijk, want het is heel lang niet mogelijk geweest om een lening af te sluiten met een WW uitkering.
Belangrijk hierbij is en blijft natuurlijk wel dat de lening betaalbaar moet blijven. Geld Lenen moet natuurlijk wel gewoon betaalbaar en verantwoord blijven.

Hoe werkt het?

De lening aanvragen werkt net als bij iedere andere lening. Je kunt online het aanvraagformulier voor je lening invullen. Hierbij wordt ook gevraagd waar je op dit moment je inkomen uit ontvangt.
Hierbij kan je invullen dat je een WW uitkering hebt. Als je verder al je gegevens invult en op de “verzenden” button drukt dan komt jouw aanvraag direct bij ons binnen. Wij gaan de aanvraag direct beoordelen op betaalbaarheid.

Waar moet je rekening mee houden

Een WW uitkering krijg je voor een beperkte periode, de maximale periode van de WW uitkering is 24 maanden. De lening moet binnen de duur van je WW uitkering volledig zijn terugbetaald.
Loopt je WW uitkering nog 18 maanden? Dan mag je lening niet langer lopen dan de duur van je uitkering en dus niet langer dan 18 maanden. Je moet er dus rekening mee houden dat geld lenen met een WW uitkering wel mogelijk is, maar dat de looptijd en de hoogte van het te lenen bedrag vrij beperkt zal zijn.
Daarnaast wordt er altijd gekeken naar de betaalbaarheid van de lening. Hiervoor worden de regulier VFN normen gehandteerd. Je zult aan deze leennormen moeten voldoen om de lening af te kunnen sluiten. Wij gaan dit natuurlijk helemaal gratis voor je na als je bij Kredietconcurrent de lening aanvraagt.

Lenen voor vrachtwagenchauffeurs

lenen voor vrachtwagenchauffeurs

Er is het afgelopen jaar veel veranderd in de leennormen. Geld lenen is voor de meeste mensen lastiger geworden. Toch is daar één positieve uitzondering op. Geld lenen voor vrachtwagenchauffeurs, zowel nationaal als internationaal is eenvoudiger geworden. Hoe dit komt? Het verschil zit hem in het berekenen van het inkomen. Tot 1 april (geen grapje) 2021 werd het inkomen van (inter)nationaal chauffeurs slechts beperkt meegenomen. Dit is sinds 1 april veranderd. Naar ons idee ook een terechte verandering.

Waarom chauffeurs sinds 1 april meer kunnen lenen

De reden waarom lenen voor chauffeurs eenvoudiger is geworden zit hem voornamelijk in het overwerk. Tot 1 april 2021 werd overwerk voor maximaal 8 uur per week meegenomen. Daarbij werd er ook nog eens uitgegaan van 8x het basisuurloon, dus zonder de overwerktoeslag. Dit is per 1 april 2021 gewijzigd. Nagenoeg alle banken nemen het overwerk nu volledig mee, het enige dat nu nog gebeuren moet is aantonen dat het overwerk een structureel karakter heeft. Dit is bij de meeste chauffeurs natuurlijk geen probleem. De reden waarom banken zo weinig van het overwerk hebben meegenomen in het verleden zit hem vooral in de arbeidstijdenwet. Hierin is opgenomen hoeveel werk/rusttijd er zou moeten zijn en hoe dit verdeeld is.

Hoe moet het overwerk worden aangetoond?

Natuurlijk nemen de banken niet zomaar extra inkomen mee op basis van 1 loonstrook, er zal moeten worden aangetoond dat het inkomen structureel is. Er moet op 11 van de laatste 12 loonstroken zichtbaar zijn dat er overwerk is. Het is ook mogelijk om een werkgeversverklaring te overleggen waarbij het overwerk wordt opgegeven.

Nog meer positieve wijzigingen

Naast het meenemen van het structurele inkomen zijn er nog meer wijzigingen. De meeste chauffeurs hebben geen 13e maand, werk je bij een onderneming die wél een 13e maand heeft? Dan zul je merken dat lenen voor vrachtwagenchauffeurs nog makkelijker is geworden. Ook de 13e maand wordt nu door de meeste banken als inkomen meegenomen in de berekening voor de maximale lening.

Lening opnemen in hypotheek

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Toch is er een groot verschil in de rente van bijvoorbeeld een hypotheek of een consumptief krediet. Op dit moment is de laagste rente voor een persoonlijke lening met een 10 jaar vaste rente 3,5%. De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een 10 jaar vaste rente is echter slechts 0,88%. Een groot verschil. Daarom is een lening opnemen in de hypotheek in veel gevallen een voordelige optie.

Lening opnemen in de hypotheek

Door de stijgende woningwaarde hebben steeds meer mensen overwaarde in de woning. Deze overwaarde zit natuurlijk “vast in de stenen”. Toch bestaat er in veel gevallen een mogelijkheid om je lening mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Of dit mogelijk is hangt af van verschillende factoren.
Ten eerste moet de woningwaarde hoog genoeg zijn. Je mag nooit meer dan 100% van de huidige woningwaarde lenen. Jouw huidige hypotheek + je lening mag dus nooit hoger zijn dan de waarde van je woning.
Ten tweede moet je inkomen natuurlijk voldoende zijn om een nieuwe hypotheek voor een hoger bedrag te kunnen sluiten. Veelal is dit overigens wel mogelijk. De normen voor een lening zijn in veel gevallen hoger dan de normen voor de hypotheek.

Lagere rente altijd voordelig?

Het oversluiten van een lening naar hypotheek lijkt door de lagere rente altijd voordelig, toch is dit niet het geval. Er kan namelijk sprake zijn van een boete als je de hypotheek vervroegd oversluit.
Die boete kan behoorlijk oplopen, zeker als je nog een lange rentevaste periode hebt. De boeterente op de hypotheek is wel fiscaal verrekenbaar. Het loont daarom altijd de moeite om het goed na te laten rekenen door een hypotheekadviseur.
Daarnaast kan de lening opnemen in de hypotheek ervoor zorgen dat je de looptijd van je lening gaat verlengen. Des te langer je erover gaat doen om een lening terug te betalen, des te meer je uiteindelijk aan rente moet gaan betalen. Zorg ervoor dat dit altijd meegenomen wordt in de berekening. Laat dus ook uitrekenen wat je in totaliteit gaat terugbetalen als je de lening en de hypotheek gaat samenvoegen.

Geld lenen? De wijzigingen in 2021

Nieuwe jaren, nieuwe kansen! Zo zou het moeten zijn in ieder geval. Als je een lening wilt afsluiten is dit echter anders. Dit jaar is wel een nieuw jaar er zijn alleen minder kansen. Per 1 januari 2021 zijn de normen voor het geld lenen fors verzwaard. Geld lenen in 2021 is geld lenen daarmee veel lastiger geworden.
Wat is er gebeurd? Als je een lening wilt afsluiten gaat een bank beoordelen of je de financiering ook weer kunt terugbetalen.
De bank kijkt naar je inkomsten en je uitgaven. Ze houden rekening met wat je maandelijks verdiend en hoeveel je uitgeeft aan je woonlasten. Hierbij kijken ze naar je huur of hypotheeklasten. De som die gemaakt wordt is vastgelegd in een ‘norm berekening’ dit is de VFN norm. De norm is dus voor iedereen gelijk.

Grootste wijziging in de leennorm sinds jaren

Eind vorig jaar is besloten om de leennorm fors aan te passen. De VFN norm is stevig verzwaard. In onderstaande tabel kan je zien wat de verschillen zijn. Als vuistregel kan je aanhouden dat je het verschil * 50 minder kunt lenen. Dit klopt niet in iedere situatie. Een lening beoordelen blijft maatwerk, dit is alleen bedoeld om inzicht te geven.

Gezinssituatie Opslag 2020 Opslag 2021
Alleenstaand € 40 € 275
Alleenstaand + kinderen € 226 € 451
Gehuwd/samenwonend € 119 € 326
Gehuwd/samenwonend + kinderen € 224 € 408

Rekenvoorbeeld

Om even een rekenvoorbeeld te geven. Als je als alleenstaande nu € 25.000 kunt lenen zal je in 2021 ongeveer 235 (verschil tussen norm 2020 en 2021) * 50 minder kunnen lenen. Een verschil van maar liefst € 11.750. Het maximale bedrag dat je nog kunt lenen is dan nog € 13.250.

Verdere verzwaring in april 2021

Bovenstaande geeft al aan dat een lening afsluiten in 2021 lastiger gaat worden. In 2021 wordt hier nog een schepje bovenop gedaan. De leennormen gaan nog verder verzwaard worden. De VFN werkt op dit moment aan de exacte wijzigingen. Zodra deze bekend zijn zullen wij dit uiteraard direct weer gaan melden. Een tipje van de sluier kunnen wij al wel oplichten. In de nieuwe normen zal er in ieder geval meer rekening gehouden gaan worden met het autobezit.

Verruiming bij hypotheken

In tegenstelling tot de leningen wordt het juist eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten. Bij de hypotheken werd het 2e inkomen in 2020 nog maximaal meegenomen voor 70%. In 2021 wordt dit percentage verhoogd naar 80%. Daarnaast vervalt de overdrachtsbelasting voor starters voor woningen tot € 400.000. Een hypotheek oversluiten of uw hypotheek verhogen wordt dus eenvoudiger.