Wat is duurder? Een krediet of een hypotheek?

De rente stijgt, en snel ook. De hypotheekrente is jarenlang ver onder de rente van de persoonlijke leningen geweest. Door de snelle rentestijging begint dit echter snel anders te worden. Geld lenen wordt duurder. De duurste 10 jaar vaste hypotheekrente is inmiddels net zo hoog als de laagste kredietrente. In beide gevallen is de rente 3,8%.
Bij het afsluiten van een lening of een hypotheek zijn er natuurlijk wel belangrijke verschillen.
Het afsluiten van een krediet kan binnen enkele dagen geregeld zijn. Het afsluiten van een hypotheek duurt enkele weken, over het algemeen moet je bij een hypotheek rekening houden met een periode van rond de 6 weken.

Krediet of een hypotheek

We houden het natuurlijk graag overzichtelijk voor je. Daarom even overzichtelijk op een rij:

  • Geen kosten bij het afsluiten van een krediet
  • Lagere rente bij een hypotheek
  • Geen taxatierapport nodig bij een krediet
  • Een krediet is binnen enkele dagen geregeld, een hypotheek duurt gemiddeld 6 weken
  • Een hypotheek kan je afsluiten met een langere looptijd

Wat voor jou verstandig is, is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Wil je het laagste maandtermijn? Dan zal je waarschijnlijk snel kiezen voor een hypotheek omdat je deze op een looptijd tot 30 jaar kunt afsluiten. Nadeel is dan alleen dat de totale kosten van je lening veel hoger zullen zijn. Zo moet je bij een hypotheek afsluitkosten betalen. Deze zijn gemiddeld rond de € 2.200,00.
Daarnaast worden er veelal taxatiekosten en notariskosten in rekening gebracht. Hierdoor kan het zo zijn dat je in totaal maar liefst € 5.000 Euro extra aan kosten maakt voor een lening van bijvoorbeeld € 35.000,00.
Als je dezelfde € 35.000,00 zou lenen in een persoonlijke lening met een looptijd van 120 maanden dan betaal je in totaliteit, inclusief de rente over de gehele looptijd, op dit moment € 7.380,00. Je bent in dit geval met een persoonlijke lening dus duizenden Euro’s voordeliger uit.

Verschil tussen krediet en hypotheek

Ondanks het gegeven dat een persoonlijke lening, zeker bij kleinere bedragen, veelal goedkoper is dan een hypotheek, wordt er toch vaak gekozen voor een hypotheek. Waarom? Omdat een lening toch altijd een beetje een “vies” product is, op feestjes hoor je niemand praten over de lening. Maar wel over de lage hypotheekrente.