Rentestijging bij consumptief krediet

De rentes voor consumptieve kredieten worden verhoogd, iets wat eigenlijk niet uit kon blijven na alle verhogingen in de hypotheekrentes. Het is nu helaas ook de beurt aan de kredietrentes. Per 1 april (helaas geen grapje) verhoogd ook de aanbieder die de rentes het langs laag heeft kunnen houden, Defam, de rente. Vanaf 1 april wordt geld lenen weer een stukje duurder. De rentestijging op het consumptief krediet hadden we helaas al even aan zien komen en vanuit kredietconcurrent verwachten we dat het niet de laatste renteverhoging zal zijn de aankomende periode helaas.Door de onzekere situatie in de wereld is de kans groot dat er nog verschillende renteverhogingen kunnen volgen.
Gelukkig zijn er de afgelopen jaren voornamelijk kredieten afgesloten met een vaste rente. De persoonlijke lening.

Verschil tussen renteverhoging bij Kredieten en hypotheken

Wat altijd opvallend is om te zien is het grote verschil tussen de renteverhogingen bij kredieten en hypotheken.
Bij hypotheken zie je kleine tussentijdse verhogingen, verhogingen met 0,01% zijn geen uitzonderingen. Een verhoging van 0,1% in één keer is echt een enorme stap.
Bij consumptief krediet is dit anders. Renteverhogingen worden met grotere stappen gedaan. Een renteverhoging van 0,1% zien we haast niet. Ook dit keer is de renteverhoging direct weer een verhoging met 0,2%. De laagste rente gaat daarmee direct van 3,3% naar 3,5%.
Omdat de leenbedragen bij kredieten veel lager zijn dan bij hypotheken blijven de gevolgen gelukkig wel beperkt.

Een rekenvoorbeeld

Om te laten zien wat de verschillen zijn maken we gelijk even een rekenvoorbeeld.
Tot en met vandaag is het mogelijk om een lening af te sluiten tegen de lage rente vna 3,3%. In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van een relatief hoog leenbedrag van € 50.000 en een looptijd van 120 maanden (10 jaar).
In totaal betaal je bij een rente van 3,3% € 58.635,00 terug over de volledige looptijd van 10 jaar. Een bedrag van € 8.635,00 aan rente.
Bij een rente van 3,5% betaal je over dezelfde lening van € 50.000 een bedrag van € 59.177,28. Een verschil van € 542,28 over een looptijd van 10 jaar. Gemiddeld over de hele looptijd € 4,52 per maand.
Natuurlijk is het fijn om minder te betalen, maar zoals je in dit voorbeeld kunt zien is het verschil, zelfs bij een groot leenbedrag, niet enorm.