Starter spaart 23000 euro voor woning

Starter spaart 23000 euro voor woning

De starter spaart 23000 euro voor de nieuw aan te kopen woning. Volgens het AD zijn jongeren massaal aan het sparen geslagen voor hun eerste woning. Zo blijkt er uit de cijfers van het AD dat de jongeren er gemiddeld 5 jaar over doen om een bedrag van 20.000 Euro bij elkaar te sparen. Dit staat overigens haaks op berichten van een jaar geleden waarbij er juist werd aangegeven dat jongeren steeds meer geld lenen, en zich steeds meer in de schulden steken.
Starters hebben overigens volgens de gegevens van het AD mogelijkheden om te sparen omdat zij langer thuis blijven wonen. Hierdoor hebben zij lagere kosten dan de vorige generaties, die al op veel jongere leeftijd “uit huis” zijn gegaan.

Starter moet meer vermogen meebrengen bij aankoop

Dat de starter meer spaart voor de aankoop van de woning is een verstandige zaak. De normen voor de hypotheekverstrekking worden ieder jaar weer een stukje aangescherpt. Dit is in 2015 niet anders. Waar u in 2014 nog een hypotheek zou kunnen krijgen tot 104% van de waarde woning, is dit percentage per 1 januari 2015 nog 103%. Dit lijkt een klein verschil. De kosten van de aanschaf van de woning o.a. hypotheekakte, notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting zullen naar alle waarschijnlijkheid niet gaan dalen in 2015. Hierdoor is het bedrag dat men aan hypotheek kan krijgen waarschijnlijk onvoldoende om de woning met kosten voor 100% te kunnen financieren en zal er altijd een klein deel eigen geld moeten zijn. Of er zal voor een klein deel een kleine lening afgesloten moeten worden.
De starter spaart 23000 voor woning, dan is er overigens nog altijd een fors bedrag over voor woningverbetering, inrichting en een financiële reserve (mits er uiteraard geen grote verbouwingen uitgevoerd dienen te worden). Een verstandige keuze van de starter. Hierdoor kan de starter verantwoord beginnen in de nieuwe woning.