Nederlanders blijven te duur lenen

Nederlanders blijven te duur lenen

Het blijft vreemd dat Nederlanders, spaarzaam als wij zijn, te duur blijven geld lenen. Overigens gaat het niet alleen om leningen. Ook bij andere financiële producten wisselen wij niet van aanbieder. Zelfs niet als het (veel) voordeliger is. Dit blijkt uit de monitor financieel gedrag van wijzer in geldzaken. Hierbij is onderzoek gedaan naar de bereidheid om te wisselen van aanbieder, indien een aanbieder een betere aanbieding zou kunnen doen. Kredietconcurrent heeft hier overigens zelf ook onderzoek naar laten doen, dit was een onderzoek onder 500 consumenten. Hieruit is gebleken dat het ook erg afhankelijk is wie de aanbieding doet. De bereidheid om over te stappen is groter als de consument het merk al kent.
Uit de monitor is gebleken dat slechts 18% een financieel product zou oversluiten indien er een betere aanbieding gegeven wordt.

Vergelijken bij een lening afsluiten

Anders is dit overigens ten tijde van het afsluiten van de lening. Bij een lening afsluiten worden veel vergelijkingen gemaakt. Vergelijkingswebsites worden goed met elkaar vergeleken, en er worden meerdere offertes aangevraagd.

Blijven we dan wel goedkoop geld lenen?

De kans is groot dat de lening die al langere tijd loopt niet meer de goedkoopste lening is. Goedkoop geld lenen moet u namelijk onderhouden. Zeker als u een doorlopend krediet heeft is het zaak om het rentepercentage van uw krediet goed in de gaten te houden. De rente van uw lening is namelijk variabel. Dit betekent dat de rente van uw lening kan stijgen en dalen.
De rente van de door u in het verleden gekozen aanbieder kan zich totaal anders ontwikkelen dan de rente van andere lening aanbieders. Bijvoorbeeld in mei van dit jaar hebben diverse aanbieders hun rentepercentages gewijzigd. Twee aanbieders hebben de rente met maar liefst 0,5% verhoogd. Terwijl twee andere aanbieders, in dezelfde maand, de rente juist met 0,3% hebben verlaagd.
Hieruit blijkt maar weer dat het verstandig is om rentepercentages te blijven nakijken. En ook om de ontwikkelingen van de diverse aanbieders in de gaten te blijven houden.
Als u een persoonlijke lening heeft is het minder nodig, omdat uw rente vast staat, is er geen kans op renteschommelingen. Wel is het verstandig om aandacht te hebben voor uw lening als u merkt dat de rente op de leningen sterk aan het dalen is. Het zou dan voordelig kunnen zijn om uw lening om te sluiten.
Meer weten? Bij Kredietconcurrent kunt u te allen tijde kosteloos en vrijblijvend een lening aanvragen voor een voordelig krediet.