Woningprijzen stijgen, verkopen trekken aan

We hebben het de afgelopen dagen in de media veel kunnen lezen. De woningprijzen stijgen in het overgrote deel van Nederland. En het aantal verkopen trekt fors aan. Maar wat heeft dit te maken met geld lenen? En kunnen we nu de conclussie trekken dat de crisis op de huizenmarkt achter de rug is. De stijging zal er in ieder geval voor zorgen dat er minder woningen “onder water” komen te staan.

Aantrekken van woningprijzen geeft vertrouwen.

Hét grote voordeel van het aantrekken van de woningmarkt is voornamelijk het gevoel dat de consument erbij krijgt. Men voelt zich nu eenmaal rijkes als er geen onderwaarde meer op de woning is. Hierdoor gaan de meeste consumenten meer geld besteden. Omdat men meer gaat besteden, heeft ook de overheid meer inkomsten, bijvoorbeeld BTW inkomsten. Minder bezuinigingen voor de overheid, en daardoor meer geld voor de consumenten. Daardoor trekt de economie weer wat sneller aan, en voila, daar is het recept om uit de crisis te komen.

Maar wat levert het op, als het gaat om geld lenen?

Mooi verhaal natuurlijk voor en over de economie, maar wat gaat dit opleveren op het gebied van lenen. Niet direct veel, de rente op uw krediet zal niet direct gaan dalen. Sterker nog, als de economie gaat aantrekken zou er zelfs wat ruimte kunnen komen om de historisch lage rente te verhogen. Het voordeel moet dan ook gezocht worden in het betaalgedrag van uw medeleners. Het is nu zo dat een groot deel van de rente die u betaald, bepaald wordt door de betaalmoraliteit van iedereen die een lening heeft bij de bank waar u ook leent. Betalen minder mensen hun lening tijdig terug, dan zal de rente voor uw lening verhoogd kunnen worden. Als de meeste mensen tijdig betalen kan de rente verlaagd gaan worden. Hier zit dus uw mogelijke voordeel in als het gaat om geld lenen.
Daarnaast zal bij een stijgende woningprijs de bank weer eerder genegen zijn om goedkope leningen te verstrekken aan mensen met een koopwoning. Er is dan immers weer een soort extra zekeheid.