Uw huis onder water?

Uw huis onder water?

Een steeds grotere groep Nederlanders heeft een koopwoning die “onder water staat”. De hypotheek is dan hoger dan de verkoopwaarde van de woning. Dit boezemt bij veel mensen angst in. Men durft de woning niet te koop te zetten omdat er teveel onzekerheden zijn. Daarnaast lijkt er ook nog een taboe aan het onderwerp te kleven.

Maar, wat zijn de mogelijkheden nog als uw woning “onder water staat”? Waar kunt u terecht met vragen over uw restschuld? En wat hebben anderen gedaan? Belangrijke vragen voor als u verder wilt met uw woonplannen.

Wat kunt u doen als uw huis onder water staat?

Als er een restschuld van de hypotheek is bij verkoop van de woning, of als u die verwacht, is er één ding van belang. Communiceer met u bank! Er doen allerlei spookverhalen de ronde over wat allemaal wel of niet zou kunnen. Dat de bank nergens aan wil meewerken etc. etc. Toch is het in de praktijk veelal anders. Banken zijn veelal bereid om mee te werken. Mits u bereid bent om ook mee te werken met de bank. Er moet sprake zijn van een goede wisselwerking. Als u niet met de bank communiceert, en u stelt ze voor een voldongen feit als u de woning aan het verkopen bent is de reactie heel anders dan dat u vooraf de communicatie met hen zoekt. Dat zal in uw privé leven niet anders zijn. Een goede communicatie kan u zeker helpen om er, samen met de bank, uit te komen.

Wat te doen met de restschuld?

Eigenlijk zijn er een drietal opties waarvan er twee erg op elkaar lijken.

  • Lening bij de hypotheekverstrekker
    U kunt een verzoek indienen bij de bank waar u de hypotheek heeft lopen om u een lening te verstrekken.
  • Een nieuwe lening sluiten
    U kunt bij een willekeurige verstrekker voor de restschuld een lening aanvragen, let hierbij ook op de fiscaliteiten.
  • Meefinancieren in de nieuwe hypotheek
    Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het nog altijd mogelijk om tot 130% van de executiewaarde te financieren, mits het laatste gedeelte ook gebruikt wordt voor het inlossen van de restschuld

Wat hebben anderen gedaan

Dit verschilt heel veel, er zijn geen exacte cijfers voor aan te geven wat consumenten hebben gedaan met hun restschuld. Een deel zal het met eigen middelen hebben kunnen opvangen. Maar het is ook niet uit te sluiten dat zij het privé hebben geleend, bijvoorbeeld bij hun ouders. Wat wel opvallend is, is dat communicatie met de bank overal als gouden tip naar boven komt. Het kan u veel ellende schelen. Ook al vind u het heel spannend, wij raden het u toch aan om in goed overleg met de bank te gaan. Om te zorgen dat u de juiste oplossing vind. Dit is niet alleen in uw eigen belang, maar ook in het belang van de bank. Maar uiteindelijk zult u daar toch de beste oplossing mee moeten vinden.