consumenten met betalingsachterstanden stijgt in 2014

Consumenten met betalingsachterstanden stijgt in 2014

Het aantal consumenten met betalingsachterstanden is de afgelopen jaren ieder jaar verder aan het toenemen. Dit blijkt uit de cijfers van het BKR. Geld lenen brengt dus ook risico’s met zich mee. Dat is één ding dat zeker blijkt uit deze cijfers. De vraag is dan ook wat deze stijging veroorzaakt. En eigenlijk nog belangrijker, hoe voorkomt u dat u bij de groep terecht komt die in de betalingsachterstanden geraakt? Het is natuurlijk van belang dat u ervoor zorgt dat u een verantwoorde lening afsluit.

Inzicht in de financiële situatie.

U kent de uitdrukking vast wel: “Kennis is macht”. Dit is zeker een punt als het gaat om het lenen van geld. Ook hier geldt namelijk dat kennis macht is. Kennis van, en inzicht in, uw financiële huishouding zal voor een groot deel bepalen of u op financieel gebied de juiste beslissingen neemt. Als u overzicht heeft in uw inkomsten en uitgaven, weet u ook wat u per maand kunt besteden. En nog beter weet u dan natuurlijk wat u per maand niet heeft te besteden. En geld dat u niet heeft, moet u ook niet willen uitgeven.
Er zijn vele handige tools om uw financiële situatie goed in kaart te brengen. Sterker nog, het aanbod is zo groot, dat het haast lastig kiezen is voor de juiste. Naar ons idee is het handig om op zoek te gaan naar onafhankelijke tools, zoals aangeboden door het Nibud. Hoewel het Nibud voor een online versie van het huishoudboekje ook weer doorverwijst naar de website van AFAS.

Oorzaken van achterstanden.

Omdat het BKR alleen de leningen registreert, en de achterstandsmeldingen verwerkt. Hebben zij geen inzicht in wat de reden is van de betalingsachterstanden. Deze redenen kunnen natuurlijk zeer veelzijdig zijn. De verzekeraars van de betaalbeschermingen hebben hier wel enige tijd geleden iets inzicht in gegeven. Eén van de belangrijkste oorzaken van betalingsachterstanden lag op dat moment in het probleem bij echtscheidingen/verbreken van de relatie. Zeker in het geval dat hierbij ook nog een koopwoning met onderwaarde verkocht diende te worden. Daarnaast is de crisis, waarbij veel mensen hebben moeten inleveren, of zelfs hun baan zijn verloren, bijgedragen aan betalingsachterstanden.

Betalen mensen überhaupt nog op tijd?

Dat is dan ook gelijk het positieve uit het persbericht van het BKR. Er werd in de laatste alinea van het persbericht nog opgenomen dat er sinds de oprichting van het BKR in ieder geval 91% een lening heeft, of heeft afgesloten zonder dat hier betaalachterstanden op geregistreerd zijn. De mensen die hun lening tijdig betalen zijn dit nog altijd verreweg in de meerderheid!