Rabobank positiever over woningmarkt

Na al het positieve nieuws over de huizenmarkt, kwam er afgelopen weekeinde nog meer positief nieuws over de woningmarkt. Rabobank heeft de verwachting van de huizenprijzen voor het komende jaar naar boven bij gesteld. Waar de bank aanvankelijk nog een verwachting had dat de prijzen 0,5 tot 1% zouden gaan stijgen. Verwacht de bank nu dat de stijging op zou kunnen lopen tot 1,5%. Dit lijkt geen enorm verschil, maar het voor een woning van € 200.000,- zou het toch weer betekenen dat deze € 1.000,- (extra) meer waard zou worden. Als het gaat om geld lenen hebben mensen met een koopwoning al een streepje voor bij de banken. Door de stijgingen van de woningprijzen zou dit nog wel eens verder op kunnen lopen.

Ook aantallen verkopen trekken sneller aan.

Tot verbazing van de bank zijn ook de aantallen verkopen veel sneller aangetrokken dan verwacht. De consument heeft duidelijk weer zin in de huizenmarkt en verwacht dat er nu koopjes op de markt te halen zijn. Zo langzaam maar zeker zou het ook weer zo kunnen zijn dat een koopwoning een goede investering gaat worden. Iets wat sinds 2008 in ieder geval in de meeste regio’s niet meer het geval is geweest.

Aantrekkende markt en geld lenen

Mooi natuurlijk dat de markt aantrekt, maar maakt dit een lening afsluiten nu ook gemakkelijker of goedkoper? Voorlopig is het zo dat goedkoop geld lenen voor iemand met een koopwoning nog altijd eenvoudiger is dan voor dezelfde consument met een huurwoning. Als de prijzen van de koopwoningen weer aantrekken zou het zo kunnen zijn dat dit gat weer groter gaat worden, en dat mensen met een koopwoning dus ook weer voordeliger kunnen gaan lenen. Wij houden u hiervan via onze nieuwsitems uiteraard op de hoogte.