Persoonlijke lening oversluiten

Het lijkt zo eenvoudig een lening oversluiten. Toch zijn er verschillen tussen het inlossen van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Omdat het doel van Kredietconcurrent is om u zo goed en volledig mogelijk informatie te geven over geld lenen. Willen wij er toch nog even dieper op ingaan. Geld lenen moet wel duidelijk en transparant blijven.

Verschil tussen oversluiten persoonlijke lening en doorlopend krediet

Er is één belangrijk verschil tussen het oversluiten van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening kan het namelijk zo zijn dat er een boete in rekening wordt gebracht bij het vroegtijdig inlossen van de lening. De boete kan, zeker als u een persoonlijke lening heeft van een groter bedrag, fors oplopen. Een persoonlijke lening oversluiten vraagt daarmee altijd weer even wat extra aandacht.

De persoonlijke lening oversluiten? Kijk naar de boete!

Zoals aangegeven is het van belang om na te gaan of uw lening een boete heeft. Deze wordt over het algemeen gewoon opgetelt bij het saldo dat u moet terugbetalen. Of er een boete is bij het vervroegd inlossen en de hoogte van de boete bij het vervroegd inlossen hangt af van een aantal factoren.

  • De periode dat u de lening heeft afgesloten
  • De voorwaarden die de bank stelt
  • De restant looptijd van uw persoonlijke lening

Er zijn in de loop van de tijd verschillende berekeningen geweest voor de boete van het inlossen van de persoonlijke lening. Als u uw persoonlijke lening al langere tijd heeft lopen (voor juli 2012). Dan kan de inlosvergoeding als volgt opgebouwd zijn: U moet een inlosvergoeding van 5% betalen indien u de lening binnen 1/5 van de looptijd inlost. Een boete van 3% indien u de lening binnen 2/5 van de looptijd inlost of een boete van 2% indien u de lening inlost binnen 3/5 van de looptijd. Daarna is de lening boetevrij in te lossen.

Daarnaast zijn er ook banken waar u geen boete heeft bij het vroegtijdig inlossen van uw lening. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Rabobank en de ING. Bij hen kunt u uw lening te alle tijden boetevrij volledig inlossen. Dit heeft dan weer te maken die de voorwaarden van de bank stelt. Een persoonlijke lening oversluiten vraagt één telefoontje extra. Als u uw bank belt, of de tussenpersoon waar u uw lening heeft lopen, vraag dan altijd even het inlossaldo en het bedrag aan boete na. U weet dan exact waar u aan toe bent!