Leven lang lenen voor studenten?

Leven lang lenen voor studenten?

Geld lenen in de vorm van de studiefinanciering, er veranderd veel. Al eerder hebben wij u bericht over het nieuwe leenstelsel. Hierin hebben we al aangegeven dat de plannen zo wijzigen dat het erop gaat lijken dat, vooral langer studeren, alleen mogelijk is voor de mensen die kunnen bijspringen als hun kinderen willen gaan lenen.

Hoe zat het ook alweer met het leenstelsel

Er is in het leenstelsel nog maar één groep die het “gratis geld” kan krijgen.
Als de ouders van de studenten € 46.000,- bruto per jaar of minder verdienden, dan is er de mogelijkheid voor een studiebeurs van maximaal € 365,- per maand. Deze behoeft dan niet te worden terugbetaald.
Een andere belangrijke wijziging is de terugbetalingstermijn.
Deze is verlengd van maximaal 15 jaar, naar maximaal 35 jaar. Een enorm verschil. Er zal waarschijnlijk ook veel meer geleend gaan worden.
Het CDA heeft al berekend dat bij een studieduur van 5 jaar de studieschuld op kan lopen tot € 32.000,-. Dat lijkt dus op een leven lang lenen voor studenten.

Het nieuwe leenstelsel en de hypotheek

Er zijn al hypotheekadviseurs geweest die hebben aangegeven dat de studenten ook zoveel mogelijk zouden moeten gaan lenen. De rente op een studielening is zo ontzettend laag, dat het voordeliger is dan de hypotheekrente. Een stuk voordeliger. Door het deel van de beurs dat niet nodig is apart te zetten, zal er een minder grote hypotheek nodig zijn. In theorie een aardig idee. In de praktijk zal het echter zeer waarschijnlijk ook zo zijn dat door de studielening er minder geleend kan worden. Hoe we het ook wenden, het blijft namelijk gewoon een lening die in de berekening voor een hypotheek eigenlijk gewoon verrekend zou moeten worden. Dit zou dus ten koste gaan van de leencapaciteit. Hierdoor kan men minder lenen in de vorm van een hypotheek.