Lening met vaste rente favoriet bij Belgen

Lening met vaste rente favoriet bij Belgen

Geld lenen in België gebeurd voornamelijk in de vorm van een vaste lening. In Nederland goed te vergelijken met de persoonlijke lening.
In Nederland is dit juist nagenoeg bijna het tegenovergestelde. In Nederland worden voornamelijk leningen gesloten in de vorm van een doorlopend krediet.
De vraag komt dan al snel bij ons op waar het verschil in zal zitten. Waarom kiezen Belgen massaal voor een lening met vaste rente, en de Nederlanders massaal voor een krediet met een variabele rente?

Waarom de keuze voor een lening met vaste rente?

Een keuze voor een lening met vaste rente lijkt juist iets wat Nederlanders veelal zouden doen. Nederlanders zijn een “oververzekerd volk” wordt regelmatig aangegeven, en daarmee op zoek naar zekerheid. Het verschil zou hem voor een deel kunnen zitten in het prijsverschil. Een lening afsluiten in de vorm van een doorlopend krediet kent een lagere “startrente” dan een lening afsluiten in de vorm van een persoonlijke lening. Het verschil is slechts enkele tienden, maar wij willen over het algemeen de laagste prijs.
We worden door onze zuiderburen niet voor niets een zuinig volk genoemd.
Daarnaast zat er in het verleden tussen de persoonlijke leningen en het doorlopend krediet een verschil in het inlossen van de lening. Dit kon boetevrij bij het doorlopend krediet. Maar als u een persoonlijke lening eerder zou willen inlossen moest u een boete betalen die kon oplopen tot 5%.

Verschil in aanbod op de kredietmarkten.

Naast bovenstaande is er ook een groot verschil in het aanbod. In België is het niet gebruikelijk om een doorlopend krediet (in België beter bekend als geldreserve) af te sluiten omdat het aanbod hierin zeer beperkt is. Auto’s worden nagenoeg alleen gefinancierd in de vorm van een persoonlijke lening. Dit geldt ook voor de groene leningen, en de leningen voor woningverbetering.
De geldreserve is in België een vrij nieuwe term. De verwachting is dat de vraag naar de geldreserve fors zal toenemen omdat dit een meer flexibele vorm van geld lenen is, waarbij ook weer opnames gedaan kunnen worden uit het krediet.
Daarnaast is het aanbod van roodstanden op de betaalrekeningen in België vele malen kleiner dan in Nederland.