Hypotheekrente blijft dalen

Hypotheekrente blijft dalen

hypotheekrente blijft dalen

Het lijkt wel een maandelijks terugkerend artikel. De afgelopen maanden is de hypotheekrente in een snel tempo verder gedaald. Ieder maand weer zien we de krantenkoppen met de daling van de hypotheekrente. Geld lenen met de hypotheek wordt door de dalende rente ook steeds voordeliger. De hypotheekrente blijft dalen, en daar kan de consument zich ook steeds meer van bewust. Niet voor niets wordt op de term “hypotheek oversluiten” veel meer gezocht dan de afgelopen maanden.

Dalende hypotheekrente goed voor het vertrouwen

De dalende hypotheekrente is goed voor het financiële plaatje voor de consument. Althans voor de mensen met een koopwoning. Deze groep kan steeds goedkoper lenen, en ziet daardoor de financiële toekomst ook vaak positiever in. De daling van de rente is de afgelopen jaren dan ook fors geweest, waar men gemiddeld in 2008 nog 5,7% rente moest betalen voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar onder NHG. Was dat in de maand augustus nog een ruime 3,6%. Een verschil van ruim 2%. Als we er dan vanuit gaan dat de gemiddelde hypotheek € 200.000,- is. Betekent dit een besparing van € 4.000,- bruto op jaarbasis.

Stijgende woningprijzen

Doordat de hypotheekrente blijft dalen, wordt het steeds aantrekkelijker om een woning te gaan kopen in plaats van huren. Hierbij helpt het natuurlijk ook dat de huurprijzen alleen maar verder aan het oplopen zijn. De verleiding om dan toch eens voor een koopwoning te gaan kijken wordt dan snel groter.
Doordat de vraag naar de koopwoningen weer langzaam aan het stijgen is, stijgt ook de prijs van de woningen weer. In Amsterdam begint de markt zich alweer zo te herstellen dat er zelfs weer biedingen gedaan worden boven de vraagprijs van de woning bij de goede appartementen.
Ook in veel andere delen van Nederland herstelt de woningmarkt zich redelijk tot goed. Er zijn een beperkt aantal delen van Nederland die iets achterblijven, maar voor de meeste regio’s geldt een oplopende verkoopprijs van de woningen.