Hypotheekschuld miljarden lager

De totale hypotheekschuld blijk miljarden lager te zijn dan eerder aangenomen kopte vandaag een aantal media. Op zich natuurlijk mooi bericht. Er blijkt uit dat we minder aan leningen hebben lopen dan we zouden verwachten. De cijfers gaan over de hypotheekschulden in 2012. Hiervan werd aangenomen dat ze in totaliteit 653 miljard zouden zijn.

Wat is er dan veranderd?

Dat is een goede vraag. Wat is er nu veranderd in vergelijking met de uitstaande schuld zoals werd aangenomen dat deze zou zijn eind 2012? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. Feitelijk is er niets veranderd. De uitstaande schulden zijn volgens de laatste gegevens 653 miljard. En daar denkt men nu nog hetzelfde over. Er is alleen één extra inzicht gekomen, waardoor men kan redeneren dat de hypotheekschuld miljarden lager is.

Wat zijn de wijzigingen?

Zoals al aangegeven is er qua uitstaand saldo niets veranderd. Wel is het zo dat als u een hypotheek heeft, u ook in veel gevallen een vorm van aflossing heeft. In het verleden veelal beleggingspolissen. Later ook veel meer andere producten als bankspaarproducten. Deze producten bouwen ook waarde op. Met de waarde van deze beleggingen en spaarproducten werd nooit rekening gehouden. Sterker nog, er werd nooit onderzoek gedaan naar de waarde van deze verpande (beleggings)polissen en spaarrekeningen. Deze waarde blijkt in totaliteit € 80 miljard te zijn. Als we de € 80 miljard afhalen van de uitstaande € 653 miljard zou dit dus betekenen dat er een totale “netto hypotheekschuld” zou zijn van € 573 miljard. Dat is een vershil van rond de 13%