Sparen is in de maand mei helaas iets minder gaan opleveren. De spaarrente is bij een aantal banken verlaagd in de maand mei. Dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren. De voorgaande jaren werd de spaarrente in de maanden mei en juni juist verder verhoogd. Dit deden de banken vooral om te zorgen dat u uw vakantiegeld bij de bank zou gaan stallen.
Dalende spaarrente? En nu?
De rentes die wij hebben nagekeken zijn vooral rentes op de direct opeembare spaarrekeningen. Er zijn net als bij lenen, ook bij sparen echter nog andere vormen van spaarrekeningen om uw geld weg te zetten. Naast de vorm van de direct opneembare spaarrente is er nog de vorm van termijndeposito’s.
Wat is een termijndeposito?
Bij een termijndeposito zet u uw geld voor langere tijd vast bij de bank. U kunt dan dus voor de termijn die u afspreekt (meest voorkomend 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar). Des te langer u de rente vast zet, des te hoger de vergoeding is die u zult krijgen. Let hierbij wel op, net als bij geld lenen verschillen de tarieven zeer sterk. Als we kijken naar de aanbieders met de hoogste en de laagste spaarrente, ontvangt u bijvoorbeeld bij de 5 jaarstarieven 3,05% rente bij Big Bank en slechts 0,75% bij de ING. Met dergelijke spaarrentes zou het natuurlijk ook interessant kunnen zijn om de hypotheek voor een gedeelte in te lossen. Of dit voor u interessant kan zijn kan u het best laten voorrekenen door een financieel planner.
Toch blijft het natuurlijk vreemd dat dit gebeurd, de rentes op de spaarrekeningen worden verlaagd, en de rentes op de doorlopende kredieten van InterBank, De Nederlandse Voorschotbank en Defam zijn juist onlangs verhoogd? Dus u krijgt minder voor uw geld, en moet meer betalen voor geld dat u leent. Gelukkig is er met de komst van Nationale Nederlanden een goed alternatief gekomen.