Hypotheekrente historisch laag

Goed nieuws voor de mensen die op het punt staan om een woning aan te kopen. De hypotheekrente is op dit moment namelijk historisch laag. Hierdoor wordt geld lenen voor uw hypotheek toch weer een stuk voordeliger. De rente voor hypotheken is de laatste 3 jaar fors gedaald. Zo was de rente 3 jaar terug nog 5,5% voor 10 jaar vast, nu is deze rente 3,8%.

Nog meer voordelen tot 1 juli

Naast het gegeven dat de rente historisch laag is heeft u tot 1 juli 2014 nog een ander voordeel om rekening mee te houden. Dat is namelijk de grens voor de hypothecaire leningen. Als u een lening aangaat tot € 290.000,- kan u deze tot 1 juli onder NHG sluiten. Na 1 juli wordt deze grens verlaagd naar € 265.000,-. Het verschil tussen een hypothecaire lening met NHG of zonder NHG is groot. Met NHG heeft u extra zekerheden, en u krijgt meestal een lagere rente van de bank.

Renteverwachting

Hoe de rente ontwikkeling in de nabije toekomst zal zijn, kan niemand met zekerheid zeggen. De renteexperts geven wel aan dat de verwachting is dat de rente dit jaar zeer waarschijnlijk nog laag zal blijven. De rente op de kapitaalmarkt zal waarschijnlijk voorlopig nog wel even laag blijven, en deze rente bepaald voor een belangrijk deel de rente die aan u berekend wordt voor de hypotheek. Deze rente kan oplopen als de economie zich voor zou herstellen. Het economische herstel is nu echter nog maar zeer beperkt. Daarnaast zou de rente nog verder omlaag kunnen als er meer buitenlandse partijen in Nederland hypotheek zouden verstrekken. De hypotheekmarkt in Nederland wordt nu slechts gedomineerd door een beperkt aantal partijen. Hierdoor is de hypotheekrente, in vergelijking met andere landen om ons heen, nog altijd relatief hoog.

Omslagpunt huizenmarkt?

Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen maanden fors toegenomen. Daarnaast komen er ook steeds meer signalen van aantrekkende woningprijzen. voeg daar de uitspraken van minister Dijsselbloem aan toe en er is een mooie combinatie om te verwachten dat de huizenprijzen zullen gaan stijgen. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren zullen wij, net als u, nog moeten afwachten.