Geld lenen zonder Bank?

Geld lenen zonder Bank?

Laatst zagen we op het internet weer een alleraardigst filmpje voorbij komen over geld lenen. Dit keer over geld lenen zonder bank. Het filmpje is naar ons idee een verkapte reclamespot voor de aanbieder van deze vorm van geld lenen. Maar er zit wel zeker iets in. Steeds meer mensen zijn de banken cultuur zat, en zijn op zoek naar andere aanbieders van leningen, dan bij de “gewone” banken.

Geld lenen zonder Bank? Wat zijn de risico’s?

Zoals in het filmpje al terecht aangegeven is er geen verschil tussen het lenen van een bank, of een lening in de vorm van crowdfunding bij één of meerdere particulieren. Het enige risico dat u als ontvangen van de lening loopt, is dat u de lening niet, of niet tijdig terug kunt betalen. Dit kan inhouden dat er extra kosten in rekening gebracht worden, en dat geld lenen voor u nog meer gaat kosten dan alleen de rente over de lening. Geld lenen met bank is dan eigenlijk een nog groter risico dan geld lenen zonder bank. Bij een lening van de bank zal uw lening namelijk ook BKR getoetst en aangemeld worden. Bij het geld lenen zonder Bank zal dit in lang niet alle gevallen gebeuren.

Is geld lenen zonder bank goedkoper?

Wij vinden het zelf dat er niet op de “echte” rentepercentages wordt ingegaan in het filmpje dat online is gezet. Wel hebben wij hiervoor even op de website gekeken. En ons is gelijk opgevallen dat men alleen de nominale rente benoemd. Dit is anders dan bij de reguliere kredietverstrekkers, waar men altijd juist moet aangeven wat de effectieve rente is. Wel is het zo dat deze nominale rentes behoorlijk concurrerend zijn. Probleem is echter dat het blijkbaar lang duurt voordat u het geld in handen heeft. Er staat een termijn voor 14 dagen voor het “volschrijven” van de investering voor een lening. Wij hebben er voor u gevolgd, maar geen van deze leningen zijn ooit volledig volgeschreven.

Risico voor de uitlener/investeerder

Naast de risico’s voor degene die het geld gaat lenen. Zijn er ook risico’s voor degene die het geld uitleent. De investeerder. Als degene waarin is geïnvesteerd zijn/haar lening namelijk niet terugbetaalt. Dan bent u, als investeerder, uw geld kwijt. Wees dus altijd voorzichtig met het investeren in dit soort projecten. Er is geen garantie dat u uw geld ook daadwerkelijk weer terugkrijgt. Voordeel is natuurlijk wel dat tegenover risico’s ook rendementen kunnen staan. Welke afweging u hierin maakt is en blijft uw eigen keuze.