Geld lenen tegen 0%! aantrekkelijk??

NVF (Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs) heeft vandaag een nieuwsbrief uitgegeven waarin gewaarschuwd wordt voor de verborgen kosten bij de autodealer, waar geld lenen tegen 0% rente mogelijk is. Geld lenen tegen 0% klinkt toch prima? Waarom dan deze waarschuwing?

De NVF geeft hiervoor duidelijke redenen aan. Als u geld leent tegen 0% en de banken maken hier wel kosten voor, wie betaalt dan uiteindelijk de kosten voor de geldlening? Dit is voor de consument totaal niet inzichtelijk. Aannemelijk is dat de autodealer de prijs van de auto heeft opgehoogd waardoor zij een reserve hebben kunnen aanleggen voor deze acties.

Voor Autodealers zijn deze acties aantrekkelijk, er worden immers meer auto’s mee verkocht. Merkgebonden financiers hebben het marktaandeel de eerste 4 maanden vergroot met 6,25% naar 1,4 miljard Euro.
Het probleem met deze leningen is dat niet inzichtelijk is waar de kosten nu mee “gedekt” worden. Worden deze kosten door iedereen die een auto koopt gedragen? Of alleen door degene die daadwerkelijk een de auto moet financieren?

Een ander groot probleem is dat het klantbelang lang niet altijd gediend wordt. Het doel is immers het verkopen van de auto en niet het passende advies. Over het algemeen weet een autoverkoper meer van de auto’s dan van een passende geldlening.