Geld lenen aan een ander

Geld lenen aan een ander

Geld lenen aan een ander

Leent u wel eens geld aan familie of vrienden?

Dan kan het gebeuren dat u het uitgeleende bedrag niet meer terugkrijgt. Dit zal in zeer weinig gevallen onwil zijn. Vaker zal het voorkomen dat dit onmacht is, bijvoorbeeld door het verliezen van zijn of haar baan.

Voordat u uw geld gaat uitlenen aan een kennis is het van belang om te weten waar het geld voor nodig is.
Is het voor de start van een onderneming? De aankoop van een groot gebruikersgoed? Of is het bedoeld om een deurwaarder te betalen? Het bestedingsdoel zegt veel, zeker het laatste bestedingsdoel van de geldlening is een riskante. Het blijft toch altijd moeilijk om uw geld terug te vragen van een goede kennis.

Uiteraard wilt u een familielid of een goede kennis altijd helpen met geld lenen. Het risico van het geld lenen aan familie is groot. Zeker bij het helpen voor de afbetaling aan deurwaarders of het voorkomen van loonbeslag lost u tijdelijk de pijn op. Het structurele probleem voorkomt u jammer genoeg niet. Het Nibud raadt geld lenen aan familie dan ook, onder andere om deze reden af.

Hoe dan wel te helpen?
Bij problematische schulden kunt u beter helpen door hulp te bieden in de administratie. Bij het Nibud zijn goede tools ontwikkeld zoals, persoonlijk budget advies, om ervoor zorg te dragen dat er weer overzicht komt in de administratie. Dit bied in veel gevallen een heel duidelijk inzicht in de problemen en geeft handige oplossingen waardoor u uw familielid of kennissen het best helpt om verantwoord met geld om te gaan en verantwoord geld te gaan lenen.