Consument meer bereid tot lenen

Uit de financieringsbarometer van de VFN is gebleken dat consumenten meer bereid tot lenen zijn geworden in het eerste kwartaal van 2014. Wel is het zo dat de aankoopbereidheid, de bereidheid die consumenten hebben om grote aankopen te doen, een stukje lager is geworden. Conclussies worden hieruit door de VFN niet getrokken. Toch zeggen de cijfers wel iets.

Financieringsbereidheid groter

Omdat de financieringsbereidheid groter is, zou u ook kunnen aannemen dat het vertrouwen in de financiële situatie ook groter is. Immers, zonder vertrouwen in de financiële situatie, zou men ook geen lening moeten willen afsluiten. Als consumenten een lening, en zeker een grotere lening, afsluiten zal men dit ook veelal alleen doen als men ook de verwachting heeft dat deze terugbetaald wordt.

Doelen voor de geldlening

Consumenten zijn vooral voor twee zaken meer bereid tot lenen. Dit gaat dan om geld lenen voor een auto, en geld lenen voor een verbouwing. De bereidheid voor het lenen voor woninginrichting is ook iets gestegen, maar niet veel. Consumenten hebben minder bereidheid om geld te lenen voor andere leendoelen. Hierbij kunt u denken aan geld lenen voor vakanties, maar ook voor huishoudelijke (al dan niet electrische)apparaten. De bereidheid om hiervoor geld te lenen is fors gedaald. Consumenten zijn dan ook duidelijk verstandiger aan het lenen.

Toch meer vertrouwen?

Uit de positieve ontwikkeling van de financieringsbereidheid van de klant blijkt dat men, zoals al aangegeven, meer bereidheid heeft om geld te gaan lenen voor een grote uitgave. Hieruit zou u kunnen herleiden dat de consumenten meer vertrouwen heeft in zijn of haar financiële situatie. Een prettig idee. Vertrouwen is dé basis voor het herstel in de economie. Zonder vertrouwen zal de economie ook niet verder herstellen.

Toch is er wel een punt dat niet gaat helpen in deze ontwikkeling. Banken zijn niet zo scheutig meer met het verstrekken van leningen. De verstrekkingsnormen worden steeds zwaarder waardoor de consument minder eenvoudig een lening kan afsluiten.

Daarnaast is ook het aantal banken verminderd. Waren er jaren geleden nog een tiental banken of financieringsmaatschappijen die zich op consumenten krediet richten. Tegenwoordig zijn dit er nog maar een beperkt aantal. De leenbereidheid is dus wel groter geworden, maar de kans op het krijgen van een lening is kleiner geworden. Wilt u het hele artikel van de VFN Lezen? Dat kan via deze link!