AFM waarschuwt voor mogelijke oplichter die zich uitgeeft voor toezichthouder

De Autoriteir Financiële Markten (AFM) waarschuwt tegen één of meer mogelijke oplichters die zich uitgeven voor medewerkers van de AFM.

Tenminste één persoon uit de omgeving van Rotterdam heeft aangegeven dat er een man bij hem/haar aan de deur is geweest die zich uit heeft gegeven als medewerker van de AFM. De mogelijke oplichter gaf aan namens de AFM informatie te verzamelen over hypotheken.
Hij stelde voor de volledige financiële situatie van de klant door te nemen.

Uiteraard was dit géén medewerker van de AFM. De AFM heeft al benadrukt nooit ongevraagd bij consumenten langs te gaan en financiële informatie op te vragen bij de consument. Geef nooit financiële gegevens aan een persoon die zich ongevraagd bij u aan de deur meld. Als er iemand ongevraagd voor de deur staat die financiële informatie bij u opvraagt neem dan contact op met de politie op het nummer 0900-8488 en meld het bij het meldpunt van de AFM.

Colportage (verkoop aan de deur)

Wanneer er iemand aan de deur komt die niet op uw initiatief een afspraak met u heeft gemaakt om te praten over financiële zaken, laat de persoon dan niet binnen. Mogelijk zou dit namelijk kunnen leiden tot onnodig en/of duur financieel advies, of mogelijk zelfs tot oplichting. Voor kredieten is het overigens ook verboden om op deze wijze te colporteren.