Consument durft weer geld uit te geven

De consumente durft weer geld uit te geven. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS. In vergelijking met mei 2013 wordt er zelfs 4,5% meer uitgegeven aan duurzame producten. Met duurzame producten kunt u denken aan onder andere kleding maar ook electronische apparatuur en auto’s. Wij hebben dit de afgelopen maanden ook ligt kunnen merken bij het geld lenen. Er zijn de afgelopen maanden weer meer leningen aangevraagd met een auto als bestedingsdoel. De autolening wordt hiermee dus weer wat populairder!

Meer bestedingen goed voor de economie

Dat er meer leningen worden afgesloten is natuurlijk niet per definitie goed voor de economie, toch kan een verantwoorde lening een goed smeermiddel zijn voor de economie. Hier zijn al diverse artikelen over verschenen. Een lening maakt het mogelijk om een grotere aanschaf te verwezenlijken.

De totale stijging van de uitgaven van de consumenten in vergelijking tot mei 2013 is overigens slechts 0,1%. Dit grote verschil komt door de aardgas uitgaven. Er is, door het warme weer, een stuk minder uitgegeven aan deze lasten. Wij vinden het overigens ook belangrijker om te kijken naar de bestedingen. Er is toch blijk van een groter vertrouwen omdat men toch weer wat duurdere en luxere producten durft aan te schaffen. Als dit door blijft zetten zou het een mooie meevaller kunnen zijn. Des te meer we uitgeven aan het aanschaffen van nieuwe producten, des te meer er gemaakt, gedistribueerd en verkocht moet worden, des te beter voor de werkgelegenheid. Etc. Hopelijk komt het vertrouwen in de economie hiermee ook weer terug.