Aantal hypotheekaanvragen neemt fors toe

Het aantal hypotheekaanvragen zit voor het eerst sinds lange tijd weer stevig in de lift. Het aantal aanvragen voor hypotheken bij Nederlandse banken is fors toegenomen. Op zich een mooi gegeven, maar wat houdt dit in? Wat kunt u met deze informatie, en voor wie is het “nice to know”?

Oorzaak van toenemende hypotheekaanvragen

De oorzaak van de toenemende aanvragen naar hypotheken kan twee redenen hebben.

  • Oversluitingen bestaande hypotheken voor lagere rente
  • Meer aankopen van nieuwe woningen

De oorzaak van het toenemende aantal hypotheekaanvragen ligt overigens volgens de experts voor het grootste gedeelte in de aantrekkende woningmarkt. Langzaam maar zeker stabiliseren de woningprijzen. Kopers hebben dan ook door dat dit wel eens het moment zou kunnen zijn om toe te slaan. Wachten mag natuurlijk, maar de kans is groot dat de woningprijzen zullen stijgen in de nabije toekomst. Waardoor u weer duurder aan uw nieuwe huis zult moeten.

Voordelen voor u

Er zijn een aantal scenario’s waarbij het voor u gunstig kan zijn. Als u op dit moment een koopwoning heeft die onder water staat, en de woningprijzen trekken aan. De kans is dan aanwezig dat uw woning over een paar jaar zonder restschuld verkocht kan worden. Dit is een voor de hand liggende. Maar er is nog een belangrijk voordeel. Als de hypotheekmarkt weer in beweging komt, is dit voor nieuwe toetreders aan de banken kant wellicht ook interessant. Als er bijna geen hypotheek wordt afgesloten is het niet interessant om erin te investeren. Als de markt aantrekt des te meer. Nieuwe toetreders helpt om de concurrentie te vergroten. Hierdoor zullen de tarieven onder druk komen te liggen. Al met al een aardige win/win situatie.