Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering

In de praktijk merken wij dat er veel consumenten zijn die geld willen lenen met een uitkering. Geld lenen met een uitkering is echter niet eenvoudig. Om u daarmee te helpen willen we in dit nieuwsbericht inzoomen op de mogelijkheden van geld lenen met een uitkering. Daarnaast beantwoorden we graag de vragen wanneer een uitkering nu wel en wanneer juist niet wordt meegenomen. Geld lenen met een uitkering kan mogelijk zijn, het is alleen prettig om vooraf de regels te kennen.

Welke uitkeringen worden wel meegenomen?

Er zijn diverse soorten uitkeringen. Slechts enkele uitkeringen worden, al dan niet geheel, meegenomen in de berekening van uw leencapaciteit. Geld lenen met een uitkering is in de regel mogelijk als het gaat om vaste uitkeringen. Hierbij kunt u denken aan:

  • AOW uitkering
  • Pensioen uitkeringen
  • Vaste lijfrenteuitkering
  • Arbeidsongeschiktheidsuitkering (mits uw geboortedatum voor 1-6-1954 ligt)

Daarnaast zijn er nog een aantal uitkeringen die beperkt worden meegenomen door de banken. Hierbij kunt u denken aan de WAO uitkering of de WaJong uitkering. Indien u voor 1-6-1954 geboren bent wordt bij de meeste banken en financieringsmaatschappijen uw inkomen slechts voor 70% meegenomen in de berekening van uw leencapaciteit.

Uitkeringen die niet worden meegenomen

Daarnaast zijn er ook nog uitkeringen die niet worden meegenomen in de berekening voor een geldlening. Dit zijn uitkeringen die voor de bank onvoldoende zekerheid bieden omdat ze in de (nabije) toekomst kunnen wijzigen. Of omdat het uitkering zijn die bedoeld zijn om te voorzien in de eerste levensbehoefte. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bijstand uitkering
  • WW uitkering

Dit zijn onder andere de vormen van uitkering die de bank onvoldoende zekerheid bieden om u een geldlening te verstrekken. Als u een dergelijke uitkering heeft is het voor u nagenoeg onmogelijk om een financiering af te sluiten. Verwacht u financiële problemen? Dan kan het verstandig zijn om u tot het GKB te wenden, de gemeente kredietbanken. Zij kunnen u wellicht verder helpen.

Waarom is geld lenen met een uitkering niet eenvoudig?

Het antwoord op deze vraag kunnen we vinden in het verantwoord krediet verstrekken. Bijvoorbeeld bij een bijstandsuitkering is het onverantwoord om u nog een extra financiële verplichting te geven. Eenvoudig weg omdat een bijstandsuitkering bedoeld is om te voorzien in de eerste levensbehoefte, daar hoort een lening niet bij. Daarnaast is het zo dat het inkomen ontoereikend is om een financiering te verstrekken.