Spaartegoeden lopen op

Spaartegoeden lopen op

Spaartegoeden lopen op

Er zijn nog geen nieuwe cijfers over de leenmarkt. Hoe het gaat met het geld lenen weten we dus nog even niet. Wel zijn er cijfers vrijgegeven door DNB over het spaargeld dat alle Nederlanders gezamenlijk hebben uitstaan. En wat blijkt? Ondanks, of misschien wel dankzij de crisis is het spaarsaldo toegenomen. De cijfers gaan over het eerste halfjaar van 2014. In dit half jaar hebben we met zijn allen 6,6 miljard meer gespaard. Een toename van bijna 2% van het totale spaarsaldo.

De stijging van het spaarsaldo is vooral ontstaan omdat er minder spaargeld is opgenomen in het afgelopen halfjaar. Daaruit zou kunnen blijken dat men minder uitgeeft, maar dat is niet het geval, juist de uitgave voor duurzame bestedingen is juist toegenomen

Wat kunnen we hier uit herleiden?

De vraag is dan ook wat we met deze cijfers kunnen. Het signaal dat van deze cijfers uitgaat is in ieder geval wel prettig, Gemiddeld hebben we € 44.000,- op de spaarrekening staan. Dit was in 2004 nog € 30.000,- dat is toch een behoorlijk verschil.

Als we ons rijker voelen (en we zijn ook duidelijk rijker) zou dat ook invloed kunnen hebben op ons vertrouwen in de economie, en in ieder geval het vertrouwen in de persoonlijke situatie. Hopelijk trekt door deze cijfers de economie ook weer net iets sneller aan, waardoor we weer verder kunnen gaan met genieten van een gezonde groei van de economie.