Prijzen bestaande koopwoningen iets hoger

Na lange tijd van dalingen is het nu dan eindelijk gebeurd. De prijzen van bestaande koopwoningen is iets hoger geworden. Analisten verwachten dat de stijging van de woningprijzen, na bijna 6 jaar van dalingen, door zullen zetten. We hebben er lang op moeten wachten, maar het ziet er nu eindelijk naar uit dat de woningmarkt op zijn minst stabiliseerd. En waarschijnlijk volgens het merendeel van de analsiten zelfs weer gaat aantrekken.

Stijging nog zeer beperkt

De stijging van de prijzen van de koopwoningen vergeleken met vorig jaar zijn nog maar zeer beperkt. Het prijsniveau is 0,1% hoger. Toch blijkt uit cijfers van het kadaster al wel dat de aantallen verkopen vergeleken met de eerste 4 maanden van 2013 fors hoger zijn. Een stijging van maar liefst 34%.

De economie werkt nu eenmaal over het algemeen volgens het vraag en aanbod principe. Door deze stijgende vraag zal waarscijnlijk ook de woningprijzen in de komende maanden stijgen. Men zal nu ook eerder genegen zijn om een woning aan te schaffen. Niet alleen door de lage hypotheekrente. Als de markt op zijn dieptepunt is, koopt men relatief voordelig een woning. De koopjesjagers zullen de markt dan ook zeker instappen, om maar te zorgen dat ze niet te laat zijn met het aanschaffen van een voordelige woning.

Hypotheek hoger dan de waarde van uw woning

Natuurlijk is het meer dan prettig dat de huizenprijzen weer aantrekken. Zeker als uw woning “onder water staat”. De verwachting is dat door de stijgende huizenprijzen dit snel bij een minder grote groep woningbezitters het geval zal zijn. Dit geeft veel mensen weer lucht om nu eindelijk weer eens nieuwe uitgaven te gaan doen.