Mobiele telefoonabonnement is ook een lening

Geld lenen: Een “gratis telefoon” bij een mobiel telefoonabonnement is ook een vorm van geld lenen.
Adverteerders die deze gratis telefoons aan u proberen te slijten zullen binnenkort ook:”Let op, geld lenen kost geld” bij deze aanbiedingen moeten vermelden.
Voor telefoons vanaf € 250,- gaan ook de regels gelden zoals bij alle uitgestelde betalingen het geval is.

Wat veranderd er aan het mobiele telefoonabonnement?

Er zijn een aantal zaken die kunnen veranderen. Als u een telefoontoestel koopt af afbetaling van meer dan € 250,- is de provider verplicht om een inkomenstoets te doen. Daarnaast zal deze lening ook aangemeld gaan worden bij het BKR. Als u inkomen onvoldoende is zult u geen abonnement op deze manier kunnen afsluiten. Daarnaast zal ook de melding gemaakt moeten worden dat geld lenen ook geld kost. Hiermee wordt steeds meer duidelijk dat een mobiel telefoonabonnement met een mobiele telefoon ook een lening is.

Wat zijn de voordelen

Het belangrijkste voordeel van deze regeling is dat u geen contracten aan kunt gaan die u eigenlijk niet zou kunnen betalen. Zeker voor studenten en jongeren zal het veel lastiger zijn om een dure telefoon aan te schaffen. Door de nieuwe regeling (of eigenlijk het handhaven van de oude regeling) is de kans groot dat er minder mensen komen met betalingsproblemen bij hun telefoonprovider.

Wat zijn de risico’s?

Ten eerste zal het lastiger zijn om een mobiele telefoon van boven de € 250,- op afbetaling te verkrijgen. Of dit overigens een risico is, moeten we nog maar bezien. Als u deze telefoon en dit abonnement wél krijgt. Dan is er een inkomenstoets bij u gedaan, en zou het verantwoord moeten zijn om dit abonnement te verstrekken. De kans dat u uw abonnement dan kunt blijven betalen is met deze toets groter. En dus is er een kleiner risico.
Er is wel een ander nadeel. Mocht het onverhoopt niet lukken om deze tijdig te betalen dan krijgt u niet alleen problemen met de provider. U kunt ook een negatieve registratie bij het BKR krijgen. Deze negatieve registratie kan ervoor zorgen dat het veel moeilijker kan gaan worden om een lening af te sluiten.