Lening opnemen in hypotheek

Lening opnemen in hypotheek

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Toch is er een groot verschil in de rente van bijvoorbeeld een hypotheek of een consumptief krediet. Op dit moment is de laagste rente voor een persoonlijke lening met een 10 jaar vaste rente 3,5%. De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een 10 jaar vaste rente is echter slechts 0,88%. Een groot verschil. Daarom is een lening opnemen in de hypotheek in veel gevallen een voordelige optie.

Lening opnemen in de hypotheek

Door de stijgende woningwaarde hebben steeds meer mensen overwaarde in de woning. Deze overwaarde zit natuurlijk “vast in de stenen”. Toch bestaat er in veel gevallen een mogelijkheid om je lening mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Of dit mogelijk is hangt af van verschillende factoren.
Ten eerste moet de woningwaarde hoog genoeg zijn. Je mag nooit meer dan 100% van de huidige woningwaarde lenen. Jouw huidige hypotheek + je lening mag dus nooit hoger zijn dan de waarde van je woning.
Ten tweede moet je inkomen natuurlijk voldoende zijn om een nieuwe hypotheek voor een hoger bedrag te kunnen sluiten. Veelal is dit overigens wel mogelijk. De normen voor een lening zijn in veel gevallen hoger dan de normen voor de hypotheek.

Lagere rente altijd voordelig?

Het oversluiten van een lening naar hypotheek lijkt door de lagere rente altijd voordelig, toch is dit niet het geval. Er kan namelijk sprake zijn van een boete als je de hypotheek vervroegd oversluit.
Die boete kan behoorlijk oplopen, zeker als je nog een lange rentevaste periode hebt. De boeterente op de hypotheek is wel fiscaal verrekenbaar. Het loont daarom altijd de moeite om het goed na te laten rekenen door een hypotheekadviseur.
Daarnaast kan de lening opnemen in de hypotheek ervoor zorgen dat je de looptijd van je lening gaat verlengen. Des te langer je erover gaat doen om een lening terug te betalen, des te meer je uiteindelijk aan rente moet gaan betalen. Zorg ervoor dat dit altijd meegenomen wordt in de berekening. Laat dus ook uitrekenen wat je in totaliteit gaat terugbetalen als je de lening en de hypotheek gaat samenvoegen.