Totale kosten berekenen persoonlijke lening

Persoonlijke lening: totale kosten berekenen

Het afsluiten van een persoonlijke lening wordt steeds populairder. Er zijn verschillende bedragen waarvoor u een persoonlijke lening af kunt sluiten, afhankelijk van uw wensen, uw aankoop en uw mogelijkheden. Wanneer u zich aan het oriënteren bent op de mogelijkheden voor een persoonlijke lening, vergeet dan ook zeker niet te kijken naar het bedrag dat u straks in totaal kwijt bent voor de persoonlijke lening. De kosten bestaan namelijk niet alleen uit het bedrag dat u leent maar ook uit rente. Bereken daarom voor het afsluiten van de persoonlijke lening de totale kosten van uw lening.

Totale kosten berekenen

Om de totale kosten van de persoonlijke lening te kunnen berekenen, dient u het te lenen bedrag te weten, de looptijd van de lening en het rentepercentage. Omdat de looptijd en het rentepercentage bij een persoonlijke lening vast staan, kunt u nu al berekenen wat u straks, aan het einde van de looptijd, aan totale kosten betaald zult hebben voor de persoonlijke lening. Pas als u de totale kosten per persoonlijke lening weet, kunt u een goede keuze maken voor de lening die het beste bij u past. Houd er wel rekening mee dat als u tussentijds meer aflost dan het standaard maandbedrag, de totale kosten van de persoonlijke lening lager uit zullen vallen. Maar dat is alleen maar mooi meegenomen!

Resultaten Nibud

Het Nibud is een onafhankelijke stichting en voorlichtingsinstituut dat informeert en adviseert over de financiën van huishoudens, bijvoorbeeld over zakgeld, pensioen, schulden en toeslagen. Het voorkomen van geldproblemen is hierbij altijd het doel. Recent verscheen er een onderzoek van het Nibud over de persoonlijke lening. Gedurende 2 jaar deden 850 consumenten, die via een intermediair een persoonlijke lening hadden afgesloten, mee aan het onderzoek. Uit het onderzoek kwamen ook resultaten over het totaalbedrag van een persoonlijke lening naar voren.

Allereerst werd er gekeken voor welk bedrag mensen een persoonlijke lening afsloten. Bij 56% van de respondenten viel het bedrag tussen de €5.000 en €25.000. Slechts 3% van de respondenten sloot een persoonlijke lening af voor minder dan €5.000 en 10% sloot een flinke persoonlijke lening af van meer dan €50.000. De meeste persoonlijke leningen werden afgesloten voor de aankoop van een auto, een verbouwing of om een bestaande lening over te sluiten. Opvallend was dat zo’n 6% van de respondenten geen enkel idee had van het geleende bedrag en 38% van de respondenten geen idee had wat het totaal te betalen bedrag zou worden, inclusief rente. Het Nibud adviseert dan ook om bij de keuze van een lening meer op het totaalbedrag te letten, omdat dat immers het bedrag is dat u uiteindelijk moet betalen.

Kredietconcurrent
Bij Kredietconcurrent kunt u gratis en vrijblijvend verschillende kredietaanbieders van persoonlijke leningen met elkaar vergelijken, de totale kosten berekenen en, indien gewenst, direct een offerte aanvragen voor de aanbieding die u het meeste aanspreekt. Dat geld lenen geld kost wist u natuurlijk al, maar dankzij Kredietconcurrent weet u ook hoeveel het u kost. Geen onaangename verrassingen achteraf!