Persoonlijke lening terugbetalen

Terugbetalen persoonlijke lening

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bij slechts 5% van de consumenten die een persoonlijke lening afsluiten het terugbetalen van de lening tegenvalt. Dat valt gelukkig mee! We vertellen u er hieronder graag wat meer over.

Een persoonlijke lening afsluiten

Het afsluiten van een persoonlijke lening wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, een vakantiehuis of een andere grote aankoop. De persoonlijke lening is zo populair omdat de looptijd en rente vaststaan, wat u veel zekerheid biedt. U betaalt bovendien in vaste, maandelijkse termijnen. De looptijd van de persoonlijke lening wordt vaak afgestemd op de verwachte levensduur van het product of de dienst die u aanschaft. Dan bent u niet nog aan het betalen als het product al niet meer in uw bezit is!

U sluit een persoonlijke lening altijd af voor minimaal 12 en maximaal 180 maanden. Sommige kredietverstrekkers hanteren een maximale looptijd van 120 maanden, maar soms kan de looptijd ook langer dan 180 maanden. Bij het afsluiten van de persoonlijke lening staat dus al vast wat u maandelijks moet betalen en hoeveel maanden u moet betalen. Wilt u uw persoonlijke lening vervroegd aflossen? Dan wordt hiervoor door sommige kredietverstrekkers boeterente gerekend.

Resultaten Nibud

Het Nibud is een onafhankelijke stichting en voorlichtingsinstituut dat informeert en adviseert over de financiën van huishoudens, bijvoorbeeld over zakgeld, pensioen, schulden en toeslagen. Het voorkomen van geldproblemen is hierbij altijd het doel. Recent verscheen er een onderzoek van het Nibud over de persoonlijke lening. Gedurende 2 jaar deden 850 consumenten, die via een intermediair een persoonlijke lening hadden afgesloten, mee aan het onderzoek. Uit het onderzoek kwamen ook resultaten rondom het terugbetalen van een persoonlijke lening naar voren.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% van de consumenten het terugbetalen van een persoonlijke lening vindt tegenvallen. Uit verdere navraag blijkt dat deze mensen minder goed nagedacht hebben over de consequenties van het afsluiten van een (persoonlijke) lening dan consumenten die de terugbetaling vinden meevallen. Zo heeft 4% vooraf niet gekeken of ze de aflossing konden betalen. Ruim 78% wist van tevoren niet zo goed hoeveel ze wilden lenen, waardoor ze de terugbetaling nu ook tegen vinden vallen. Deze twijfel over de juiste looptijd maakt dat ze nu misschien andere keuzes zouden maken. Als ze opnieuw de keuze zouden kunnen maken voor een lening, zou echter 78% van de totale 850 respondenten dezelfde keuze maken. Slechts 14% zou een kleine aanpassing doen.

Het is voor consumenten lastig voor te stellen hoe ze het over een aantal jaren vinden om nog maandelijks te betalen voor een aankoop die allang besteed is. Het effect van de